torek, 1. november 2022

Tehnologija mesa

 Vrste mesa 

Goveje, svinjsko, perutninsko, ovčje, kozje, kunčje, divjačinsko


Sestava mesa

Meso opredeljujemo predvsem kot beljakovinsko živilo, čeprav je po svoji sestavi pomemben vir tudi drugih hranilnih snovi, zlasti maščob, ter biološko visokovrednih sestavin, kot so vitamini in minerali.

Senzorične lastnosti glavnih vrst mesa, ki jih uživamo v Sloveniji

Goveje meso je čvrsto, marmorirano z lojem bele do rumenkaste barve, rdeče do temnordeče barve, odvisno od spola in starosti.

Svinjsko meso je mehko in pretkano s finimi vlakni, svetlo rožnate do sivkasto-bele barve, z večjimi ali manjšimi sloji mastnega tkiva, prijetnega, značilnega vonja in sladkastega okusa.

Perutninsko meso je svetle (kokoši in purani) ali temne barve (goske, race), po barvi pa se razlikujejo tudi posamezni deli živali. Konsistenca, vonj in okus so odvisni od starosti, spola, vrste živali in načina prehrane.


Razsek goveje sprednje četrti lahko vidite na spodnjem filmu.





Ni komentarjev:

Objavite komentar

Mesni izdelki

Delitev mesnih izdelkov Po pravilniku o kakovosti mesnih izdelkov in mesnih pripravkov ločimo štiri osnovne skupine izdelkov iz mesa. Kranjs...