Vrste mesa
Goveje, svinjsko, perutninsko, ovčje, kozje, kunčje, divjačinsko
Sestava mesa
Senzorične lastnosti glavnih vrst mesa, ki jih uživamo v Sloveniji
Goveje meso je čvrsto,
marmorirano z lojem bele do rumenkaste barve, rdeče do temnordeče barve,
odvisno od spola in starosti.
Svinjsko meso je mehko in
pretkano s finimi vlakni, svetlo rožnate do sivkasto-bele barve, z večjimi ali
manjšimi sloji mastnega tkiva, prijetnega, značilnega vonja in sladkastega
okusa.
Perutninsko meso je
svetle (kokoši in purani) ali temne barve (goske, race), po barvi pa se
razlikujejo tudi posamezni deli živali. Konsistenca, vonj in okus so odvisni od
starosti, spola, vrste živali in načina prehrane.
Razsek goveje sprednje četrti lahko vidite na spodnjem filmu.
Ni komentarjev:
Objavite komentar